Fokkers & Pupinfo

Denk goed na over de aanschaf van een Corgi!
Veel mensen smelten bij de aanblik van een Corgi (pup) in filmpjes op YouTube, reclames, films of tv. Maar wees gewaarschuwd, kleine puppy’s worden groot en brengen veel verantwoordelijkheden met zich mee. Laat de aanschaf van een hond AUB een weloverwogen beslissing zijn.

Het is van belang om in kaart te brengen hoeveel tijd je wilt en kunt vrijmaken voor een Corgi. Bedenk hierbij dat, met een beetje geluk, een Corgi heel oud kan worden (12-15 jaar) en je dus echt een verbond voor een langere tijd aan gaat.

Honden zijn van nature roedeldieren en zullen niet gelukkig worden als ze de dagen alleen door moeten brengen. Qua tijdsbesteding moet je tenminste rekening houden met het volgende:

  • Vier uitlaatbeurten per dag van zo’n 15 minuten, het liefst eenmaal daags ook wat langer (een half uur);
  • Een pup moet overigens wat vaker uitgelaten worden;
  • Eenmaal per week een korte borstelbeurt (in de rui periode vaker);
  • Speelmomenten (of hersengymnastiek) met de hond;

Daarnaast is het van belang om na te denken over de vakantieperiodes, gaat de hond mee of uit logeren? Een goed pension dient u vaak vroeg te boeken. Bij het reizen met een hond kunnen allerlei regels van toepassing zijn. Vraag een en ander na bij uw dierenarts of raadpleeg de website van het LICG. Blijf je in eigen land, weet dan ook dat honden met name in de zomer niet op alle stranden worden toegelaten.

Een ander punt van aandacht zijn de kosten. De aanschafprijs is pas het begin. Een Corgi moet eten, jaarlijks geënt worden, ontwormd, behandeld tegen vlooien/teken, denk aan de hondenbelasting maar ook aan uitgaven voor voer, training, een bench, halsband en lijn, borstels, speeltjes, koekjes, kluifjes en zijn slaapplaats. Ook een dierenzorgverzekering is zeker aan te raden, daarmee is uw viervoeter altijd verzekerd van de juiste zorg!

Nog niet ontmoedigd?

  • Een Corgi wordt altijd vies als hij naar buiten gaat, met zijn korte pootjes wordt hij altijd nat onder zijn buik.
  • Corgi’s kunnen luidruchtig zijn, bijvoorbeeld wanneer er wordt aangebeld, hoe duidelijk bent u?
  • Ze kunnen zich vergrijpen aan uw spullen, bent u voldoende opgeruimd om dat te voorkomen?
  • Sommige Corgi’s kunnen behoorlijk bazig worden en hun grenzen verkennen, hoe consequent bent u?
  • Ook als het regent wil een Corgi op tijd naar buiten, trekt u dat wel?

Wanneer u genoeg tijd vrij kunt maken voor een hond, voldoende financiële middelen heeft en nog belangrijker die leuke Corgi’s maar niet uit uw hoofd kunt zetten, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een fokker waarmee u een klik denkt te hebben.

Verdiept u zich in de verschillende drijfveren van fokkers, bekijk hun websites waarop ze u van alles vertellen over hun honden en fokkerij. Bezoek een keer een tentoonstelling en maak daar kennis met verschillende fokkers en hun honden. Stel vragen over de gezondheid van de ouderdieren en trek voldoende tijd uit om u te verdiepen in het ras. Lees interessante artikelen over het ras en het hebben van een hond. Een gedegen voorbereiding betaalt zich vanzelf uit.

Op de website van de DWCA vindt u fokkers van beide Corgi rassen. Neemt u het verenigingsfokreglement (vfr) eens door zodat u weet aan welke gezondheidseisen de ouderdieren dienen te voldoen. DWCA-Fokkers conformeren zich hieraan en zullen u hierover nadere info verstrekken. Informeert u ook naar de koopovereenkomsten die zij hanteren, hierin is geregeld wat ieders rechten en verplichtingen zijn, heel belangrijk, vooral als er onverhoopt iets mis blijkt te zijn met uw Corgi. Fokkers zijn bij de verkoop van een Corgi verplicht u informatie te verstrekken over de kosten en het houden van honden. Informeer op voorhand naar die informatie zodat u aan de hand daarvan vragen kunt stellen.

De DWCA wenst u veel plezier en wijsheid bij de zoektocht naar een fokker en een geweldige Corgi. En pas op, voor u het weet, gaat u op zoek naar uw tweede Corgi!